poniedziałek, 3 czerwca 2013

słodkie życie

Kucharka ze mnie zwyczajna, żaden tam ekspert. Ponadto ciężko znoszę trzymanie się przepisów, więc uwielbiam improwizować.
Prawda jest taka, ze mogłabym całe wesele przygotować pod warunkiem, ze nie będę musiała piec ciasta!
Długie lata tego nie robiłam. Od lat trzech chyba co nieco próbuję. Dziś musiałam naszykować troche słodkiego jadła. Jaki  efekt- się okaże.

I tak po kolei: tort śmietanowo- ananasowy. Ananasy są w środku, to co na wierzchu to galaretka :PPP  krem śmietanowy podany przez Olgę:): pycha..

Królewski sernik z brzoskwiniami- to moje popisowe ciasto- zawsze się udaje i zawsze znika migiem


Rafaello zrobione córkowymi rączkami, wspomaganymi przez przyszłego syna.
A może bardziej Ferrero
Dziękuję!


A wszystko testował mój synek. Przeżył :)

Starzeję się..????

PRZEPIS NA TARTĘ ZE SZPINAKIEM:
zdjęcia brak- nie zdążyłam :P:P
wsio na oko ;)
Ciasto: pół margaryny, 2 jaja, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 szkl mąki- wyrabiamy ciasto kruche.
Szpinak (świeży czy mrożony) dusimy w garnku z solą pieprzem, kilkoma ząbkami czosnku, można dodać odrobinę masła albo oleju
Blachę wykładamy ciastem, wykłądamy odcedzony szpinak, możemy dorzucić fetę.
Bełtamy ze 2 jaja i polewamy.
Posypujemy żółtym serem
Możemy przepleść resztką ciasta w szachownicę (jak nam zostanie)
Pieczemy aż się zrumieni.
A potem piszemy :Ostra jesteś równie boska jak ta tarta! :):)

62 komentarze:

  1. Jakie apetyczne. Zwłaszcza na sernik naszła mnie ochota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mogem do Cię przyjechać??:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. zaslinilam klawiature. tez mi zwyczajna kucharka. za zwyczajna to mialam siebie, a teraz juz sama nie wiem, a wlasniewie wiem za dobrze, jak mam siebie okraslic. poprosze kazdego po kawalku.

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda tego pysznotofego ciasta...:(
    :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Same pyszności, znikam zanim znów złamię dietę :((

    OdpowiedzUsuń
  6. ZWYCZAJNA????????:-))))
    Pyszności!!!
    Ostre,napisz w wolnej chwili oczywiście:P
    ,jak robisz tę tarte ze szpinakiem:-)

    Serniki pożeram,Alutkowego zjadłam aż 2 kawały,sama mi dała:-)))
    Pogodnego nieba,u mnie leje....

    OdpowiedzUsuń
  7. Cześć :)
    ale pyszności! mniam :)
    Ty Ostra kokietujesz z tą zwyczajną kucharką :)
    u mnie też leje...
    kto przyśle słoneczko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie się leje żar

      Usuń
    2. daj trochę ;)
      a tak w ogóle to ja z tym kremem tylko pośredniczką byłam :)

      Usuń
    3. błyskawiczną i skuteczną :)

      Usuń
  8. Z cukrem? :P
    No to popatrze i silnom wole potrenuje..
    A kawy chetnie. Czy tu sie pije kafe?

    OdpowiedzUsuń
  9. Sprawiłaś, że ja - celiaczka - podjęłam "męską" decyzję: gdybym tylko miała taką możliwość "zgrzeszyłabym" kawałkiem każdego z tych rarytasów :DDD

    OdpowiedzUsuń
  10. no pięknie! aż ślinka cieknie... sernik... moje ukochane ciasto! a wszystkim innym też bym nie pogardziła!
    Buziaki :********

    OdpowiedzUsuń
  11. To sobie ręce mozemy podać. Mogę ugotować wszystko i w każdej ilości, ale z pieczeniem mi nie po drodze. Ofcors piekę, ale...
    W młodości mieszkaliśmy bardzo blisko fantastycznej cukierni i w tym cały sekret:)
    Ale serniczek bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  12. no to mi smaka narobiłaś
    pysznie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie postanowiłam spróbować- myślę ,że nikt nie kłamał- wsio wyśmienite! sama jestem w szoku...:)

      Usuń
    2. ee..tam teraz mam kalorie w literach

      Usuń
  13. Ciasta jak ciasta (też nie przepadam za pieczeniem, ale i jedzeniem też)... jednak smaka na tartę mi narobiłaś!!! Szpinak mam, więc... ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostre! Ta tarta uratuje mi honor w kuchni, a jesli to sie tak lateo robi jak czyta...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a! ciasto wyrabiam w malakserze:) gotowe migiem i ręce czyste:-).

      Usuń
    2. Malakser na liste zakupow raz.

      Usuń
    3. ojej..ja bez malaksera nie umiem- a kluchy ziemniaczane jak zrobić??

      Usuń
    4. ja znam tylko jeddn rodzaj
      Trzesz ziemniaki (solowirowka tudziesz maszynka do miesa)
      Odcedzasz z wody ( jak w soko musisz jej dolac)
      Maka ziemniaczana sol pieprz
      Konsystencja gestszego ciasta
      Nie pamietsm czy sie dodsje jajko
      I z miski do goracej wody £yzka jak kluski lane

      Usuń
    5. Lamia - cze te kluski mają szary kolor? jeśli tak, to moja babcia takie robiła i mi się czasem snią po nocach, takie pyszne były...

      Usuń
  15. a tarty najpierf nie podpiekasz?

    OdpowiedzUsuń
  16. a zamiast szpinaka moszna użyć szczypiur?

    OdpowiedzUsuń
  17. Ostra, zachlapałam klawiaturę!!! buuu, ja już od ponad roku ciasta nie jadam... buuu, tęsknię okropnie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ostra jesteś boska jak Twa tarta - upiekłam dzisiaj - pychota! WiedzmaP

    OdpowiedzUsuń