niedziela, 22 września 2013

kulinarny blog

phiii
hehehe
No dobra. Do rzeczy.
Podzielę się fajowym przepisem, bo kiedyś ktoś się ze mną podzielił.
A kazano się dzielić
Tak więc dzielę pomidory, cebulę paprykę... czyli kręcę


SOS POMIDOROWY 

SŁODKO-KWAŚNY



3 kg pomidorów obranych ze skórki

1 kg cebuli

1 papryka czerwona

1 puszka ananasów

1 puszka kukurydzy

2 szkl cukru

¾ szkl octu 10%

2 łyżki musztardy

2 łyżki soli

2 łyżki papryki słodkiej

1 łyżka mielonego czosnku

½ łyżki pieprzu

½ łyżki curry

½ łyżeczki chili

2 łyżki mąki ziemniaczanej


Pomidory i cebulę pokroić w kostkę – gotować razem 1 godz. Dodać pokrojoną w drobna kostkę paprykę, pozostałe składniki i przyprawy. Gotować jeszcze ½ godz. Mąkę rozrobić z ½ szkl wody, wlac do garnka, chwilę gotować ciągle mieszając. Napełnić słoiki.
MNIAM.

Oczywiście u mnie proporcje podwójne robione dwukrotnie:P

A wczoraj na bazie tego przepisu zmajstrowałam sos do spaghetti. Nie dałam kukurydzy i ananasów i octu. Cukru tylko pół szklanki i radzę dać mniej musztardy. A..dodałam duuużo oregano i trochę oliwek.

Oczywiście u mnie proporcje podwójne robione dwukrotnie:P
to taki refren :))



19 komentarzy:

  1. pyyyszne chyba :) ale nie ogarniam umysłem, takie skomplikowane :) moze dlatego, że wróciliśmy baaaardzo późno i wstaliśmy jakieś....yyyyy..... 2,5 godziny temu :) to ja chyba przyjadę na te sos lepiej :) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a potem słoiki pasteryzujesz? jak długo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie. wlewam, zakręcam, kładę na głowie. Trzymają się rewelacyjnie.

      Usuń
    2. ok, znałam bardzo podobny przepis tylko ze zwykłą mąką, nie chciało mi się wierzyć, że nie skiśnie...
      ten bardziej mi się podoba :)
      do słoików nigdy nie robiłam, może tej jesieni???

      Usuń
    3. robię od kilku lat. przez ten czas moze jeden moze dwa słoiki poszły out.
      Warto.
      ajlepiej smakuje z kurczakiem i ryżem. Fajne też do zapiekanki makaronowej

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. spróbuj bez :DD wersja do spageti

      Usuń
    2. można przeciez stewie:)
      sprobuje
      a w dodatku kupilam stewie w doniczce, ale czad, mozna zjeść słodkiego liścia!

      Usuń
    3. kurcze, jak ja chciałabym nie jeść żadnego cukra.... muszę sobie porządny powód wymyślić...

      Usuń
  4. a f ogóle to bardzo pienknie że się tak dzielisz jak kazano :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. jak mi apetyt fruci to se zrobie

    OdpowiedzUsuń
  6. w środę zrobię :)
    czyta się pysznie!

    OdpowiedzUsuń